BIG Unveils Design for OPPO HQ O-Tower in Hangzhou
OPPO O-Tower HangzhouDesign Boom

BIG Unveils Design for OPPO HQ O-Tower in Hangzhou

Bjarke Ingels Group has revealed its striking skyscraper design for OPPO’s new R&D headquarters in Hangzhou in China. Dubbed ‘O-Tower’, the building will

Bjarke Ingels Group has revealed its striking skyscraper design for OPPO’s new R&D headquarters in Hangzhou in China. Dubbed ‘O-Tower’, the building will house an extensive program for China’s largest smartphone company as well as an urban living room and lush green landscape for the public to enjoy. Articulated by a looped shape, the skyscraper is designed to reduce energy consumption and to express OPPO’s commitment to endless innovation by connecting ‘ground to sky in a continuous loop of collaboration.’

BIG began working with OPPO at the beginning of 2019 to develop the design for a research and development headquarters and a masterplan for the site. the new intervention will be located along a major access road, set between a natural lake, an urban center, and a 10,000 sqm park. with this prominent position, BIG and OPPO envision O-tower as a new landmark and gateway to hangzhou’s future sci-tech city.

When developing the massing of the skyscraper, BIG considered how to create optimal workspaces with plenty of natural light while optimizing energy use. by pushing down the southern edge of the building around a central courtyard, the inner façade is shaded from solar gain but benefits from views and light. the sloped roof plane also allows for a series of triple-height void spaces and interconnected terraces, where OPPO employees can interact and socialize. the building will be wrapped in a unique ‘fingerprint façade‘ of adaptive louvers oriented according to the angle of the sun. the architect says this will reduce solar gain by up to 52%, in turn reducing energy consumption, glare, reflectivity, and light pollution.

Most of the skyscraper will be occupied by OPPO but the first three floors are reserved for public programming. these levels will include exhibition space, conference centers, a canteen, and an incubator for external workshops. The main feature of the program is the publicly accessible courtyard on the first floor. Designed as an urban living room for the city, the space extends to the lush wetland park in front of the building and to the various functions inside. This urban oasis will provide fresh air, retain water, and support a biodiverse public realm connected to the daily life of the city.

The central oasis and the surrounding wetland park expands the public realm into the heart of the complex, continued ingels. Each element is intrinsically intertwined forming the melted loop that is perceivable at all scales, from the urban landmark to the human experience, becoming a manifestation of the design simplicity that is an intrinsic part of OPPO’s brand.’

No stories found.
SteelGuru Business News
www.steelguru.com