Design Concept Selected for Hopkins Student Center
Hopkins Student CenterHub

Design Concept Selected for Hopkins Student Center

Johns Hopkins University has selected a final design concept for its new Homewood campus student center, an open, modern, accessible, welcoming

Johns Hopkins University has selected a final design concept for its new Homewood campus student center, an open, modern, accessible, welcoming facility envisioned as a social engagement hub for all members of the Hopkins community. The concept, submitted by the international architectural firm Bjarke Ingels Group, features an open design with a large central campus living room, a variety of social spaces, themed community lounges, art and enrichment spaces, and dining options. When it opens in fall 2024, the Hopkins Student Center will include spaces for relaxation and socialization, co-curricular arts programs, student resources and support services, media and digital media lounges, a performance space with seating for up to 200 people, and a variety of dining options. The facility will satisfy the long-acknowledged need for a true non academic gathering spot on the university's Homewood campus.

BIG's innovative concept likens the Hopkins Student Center to a village, with a central living room surrounded by a collection of spaces tailored to the diverse needs of the Hopkins community. The building, approximately 150,000 square feet in all, will feature a transparent façade capped by a cascading roof of solar panels, with spaces for meetings and collaboration, performances and exhibitions, and support from student services staff.

Exterior of Hopkins Student Center

The new student center, located just south of the Beach at the intersection of 33rd and Charles streets, will turn an area of campus that currently includes the Mattin Center and Whitehead Hall into a dynamic hub at the crossroads of student activity. The area will become a natural gateway, connecting Charles Village and the more than 3,500 Hopkins students who live in the neighborhood to the heart of the Homewood campus.

The design transforms the landscape around the building to create outdoor spaces for student activities and events. A central plaza can host pop-up exhibits or performances, as well as vendors and food trucks to enliven the North Charles Street corridor.

As design architect, BIG will work with Shepley Bulfinch as the architect of record and the Rockwell Group for interior design. The project is expected to be complete by fall 2024.

No stories found.
SteelGuru Business News
www.steelguru.com