ISG to Build Oak Cancer Centre at The Royal Marsden in London

ISG has been awarded a circa GBP 50 million project to build The Oak Cancer Centre at The Royal Marsden in London. This striking new building, at the
ISG to Build Oak Cancer Centre at The Royal Marsden in London
ISG Oak Cancer Centre

gateway to the world-renowned cancer hospital and research centre’s Sutton site, will provide new outpatient facilities, medical day-care and collaboration space for clinical researchers to accelerate cancer diagnosis and treatment for patients. The Oak Cancer Centre will bring together over 400 researchers from across The Royal Marsden’s Sutton and Chelsea sites, in a building designed to stimulate collaboration and speed up the development of new cancer treatments.

The new six-storey, 134,000 square feet concrete frame building is targeting a BREEAM Excellent environmental performance rating and will become the centrepiece of an ambitious plan, alongside academic partner, The Institute of Cancer Research, to create a GBP 1 billion cancer research campus The London Cancer Hub in Sutton.

Designed to bring patients and researchers closer together to drive innovation in treatments and outcomes, floor layouts and the high specification materials used throughout the building have been carefully selected with the patient experience at the heart of the process. At ground floor level a large full height atrium floods the reception heart space of The Oak Cancer Centre with natural light. A saw tooth roof design allows light to enter the building, whilst providing space for a large photovoltaic array to generate emission free electricity.

Constructed on a sloping brownfield site, patient areas extend across the lower ground floor through to level two, with the two upper floors providing space for The Royal Marsden’s dedicated team of cancer researchers. Facilities include a Rapid Diagnostic Centre and a new Medical Day Unit designed to provide the optimum environment for patients to receive chemotherapy treatment. Open treatment bay areas at level two are a response to patient and clinician feedback on designs to optimise treatment experiences.

The building has been designed with adaptability at its core, using large open plan floor plates and reconfigurable spaces to future proof accommodation as new treatments and patient care evolves. The striking design of the building features extensive curtain walling and brise soleil solar shading elements to its façade, with the project scheduled for completion in summer 2022.

Related Stories

SteelGuru Business News
www.steelguru.com