MVRDV Begins Pioneering Renovation of Skyscraper in Shenzhen
Skyscraper ShenzhenMVRDV

MVRDV Begins Pioneering Renovation of Skyscraper in Shenzhen

MVRDV has begun work on the Shenzhen Women & Children’s Centre, renovating a mixed-use building that hosts a wide range of facilities for the

MVRDV has begun work on the Shenzhen Women & Children’s Centre, renovating a mixed-use building that hosts a wide range of facilities for the welfare of women and children including a library, a theatre and “discovery hall” for children, a women’s exhibition hall, a family service hall, and supporting facilities as well as offices and a hotel. With its colourful façade and green rooftops, the building is a refreshing presence in Shenzhen’s Futian district; more importantly, at 100 metres tall, the building sets an important precedent for repurposing buildings in a city that is soon to see a “great wave of adaptive reuse”.

Constructed during the first period of Shenzhen’s explosive growth, the building never functioned effectively in its previous form. The client initially planned only to replace the façade, but eventually appointed MVRDV to create a more comprehensive transformation including a garden on the plinth-level rooftop, new circulation elements, and a redesign of key interiors.

MVRDV’s design adds a grid of multi-coloured exterior frames to the building that dramatically increases the façade’s depth, providing extra shading to improve the comfort level inside and the thermal performance of the building. The colours are used to communicate the building’s internal layout; the plinth is more colourful in order to delight people at street level, and to reference the building’s function as a service centre for mothers and their children. The tower, which hosts a hotel in its upper floors and offices in its lower levels, is mostly white. Colours are also used to highlight features such as entrances, providing a welcoming atmosphere for visitors.

The design transforms the central courtyard of the building, which was previously used for car parking, into a public courtyard with outdoor entertainment facilities for children. The access to this inner courtyard is totally barrier-free, making the building a public venue for the city. The roofs of the plinth are used for green outdoor spaces, with one side of the building becoming an event space and the other used as an educational playground for children. The roofs and courtyard are strongly connected, with new external staircases added to allow easy movement between the two, and even a slide to bring some joy to getting around the building.

Inside, the design also transforms the two main lobbies of the building. One of these lobbies is dedicated to the tower, and the other to the women and children’s facilities in the plinth. These interior spaces bring the colour and liveliness of the building’s façade inside. The tower lobby includes a colourful vertical puzzle that houses educational and entertaining activities for the children. The lobby for the women and children provides a more calming atmosphere with its subdued tones, while openings punched into the shelves display fun features to capture the children’s imaginations. Alongside the rooftop event space, the design also adds a 200-seat auditorium to turn the building into a hub for sharing knowledge.

The tower crown will feature a large accessible terrace offering a 360-degree panorama of the neighbourhood below. Visitors will be able to appreciate the structure, which stems from the tower core outwards: a vaulted wall featuring the work of a local female artist. Even from afar, the tower crown will become one of the most recognizable icons of Shenzhen.

No stories found.
SteelGuru Business News
www.steelguru.com