Partners Selected for Construction of New Building for VRT
VRT BelgiumJan De Nul

Partners Selected for Construction of New Building for VRT

Flemish Public Broadcaster VRT has selected a partner for the construction of the new VRT house in Brussels. The current building is more than four decades

Flemish Public Broadcaster VRT has selected a partner for the construction of the new VRT house in Brussels. The current building is more than four decades old. The VRT wants to continue to be the best possible public broadcaster and a brand new building will help us prepare for the future. The contract has been awarded to the construction team consisting of OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects, Bureau Bas Smets, Tractebel, CES, Ideal Acoustics, Willemen Construct, Jan De Nul Group and EEG.

Under the name VRT Morgen, which translates as VRT Tomorrow, they are joining forces to realise the creation of the new VRT house to which the public broadcaster will move in the summer of 2026. The new media house focuses on flexibility and cooperation with meeting places where the VRT employees can come together, playing a key role. It is a compact and accessible building consisting of two stacked volumes. The building has a ground floor with a mezzanine and only three upper floors comprising an area of 87 x 87 m. A green environment enhances both the inside and outside of the new VRT house.

The candidacy for the new-build project, which is part of the transformation of the Reyers district and the realization of mediapark.brussels, started in February 2020. Seven construction teams submitted their candidacy via a Design & Build formula. In the period preceding the final decision, a competition dialogue was held with a number of candidates. Based on these predetermined award criteria, the Board of Directors and the management of the VRT opted for a definitive award to the VRT Morgen construction team. The contract was awarded a little over a year ago with a maximum construction cost of EUR 133.5 million. VRT Morgen will realize the building for a construction cost that is well within the specified contract budget.

The new 65,000 square meters VRT house, of which 40,000 square meters, is above ground - will remain on the current site in the Reyerslaan and is described as a horizontal building with two stacked volumes. The first octagonal volume is a base consisting of a spacious lobby, many meeting places for employees and visitors and three large television studios. Above this is the second volume, the work area, consisting of just three floors. Each floor comprises an extremely spacious work floor, a square measuring 87 mx 87 m, where collaboration is key. The VRT is a creative house and in the future it will be possible to create content very easily on any office floor. Flexibility and media creation go hand in hand. In terms of accessibility, the new VRT house strives for an A ++ label, which stands for a building that is highly accessible to both visitors and employees.

The new VRT house is a compact building, integrated into the natural environment and with a limited ecological footprint. On the one hand, the construction project has opted to preserve as many existing trees as possible and, on the other hand, the new building is 100% free of fossil fuels. An insulating building shell is used and the building is fully heated by means of recuperated heat and heat pumps. A further 2,300 m² of solar panels are installed on the roof to support the electrical installation.

No stories found.
SteelGuru Business News
www.steelguru.com