XN Reveals Design for Robotic Hub in Odense in Denmark
Robotic Hub Odense3XN

XN Reveals Design for Robotic Hub in Odense in Denmark

3XN has won the competition to design Cobot Hub, the new joint home of Universal Robots and Mobile Industrial Robots, in Odense in Denmark. The new

3XN has won the competition to design Cobot Hub, the new joint home of Universal Robots and Mobile Industrial Robots, in Odense in Denmark. The new 20,000 square metre hub for robotics is designed to enhance collaboration and employee well-being, while offering highly specialised environments for robot research and development.

Just as robots are made up of different components, Cobot Hub is made up of flexible modules tailored to the two robotics companies and their differing specialised needs. Driven by the building’s modular approach, the cubic volumes form a strong architectural expression and provide a flexible framework so that the building can be scaled up or down according to future needs. This means that significant parts of the building’s structure and materials can be reshaped and reused.

The design team has developed a wooden construction with potential for future recycling. In addition to being aesthetically beautiful and a living material, wood is great for indoor climate and stores CO2 throughout its life.

Spatial qualities such as daylight and green areas also contribute to employee well-being.

A number of common areas and atriums that open the building up and create visibility and transparency and encourage social interaction and cooperation between people and departments have been prioritised.

An open campus where employees can flourish

The design of Cobot Hub is based on the idea of a campus that includes open office landscapes as well as common areas and amenity spaces where employees can meet informally across the two organisations. The purpose is to create spaces which improve employee well-being and where exchanges of knowledge, innovation, and creativity can flourish.

This have been solved by prioritising several common areas and atriums that open the building up and create visibility and transparency and encourage social interaction and cooperation between people and departments. Spatial qualities such as daylight and green areas also contribute to employee well-being.

The building’s low height allows it to blend into the surrounding green area. A shared courtyard forms the heart of Cobot Hub and will become an important centre of social life on campus. Here employees can meet across organisations, while the two companies maintain their own ‘borders’ inside the building.

The name Cobot Hub derives from the robotics term ‘cobot’ – a contraction of ‘collaborative’ and ‘robots’ – the type of robots that work in collaboration or interaction with humans.

No stories found.
SteelGuru Business News
www.steelguru.com